دکتر فرضی مشاور ارشد خانواده
بیماری بروسلوز یا تب مالت از گاو، گوسفند، بز، سگ و حیوانات آلوده به باکتری بروسلا به انسان منتقل میشود و افراد خانواده برای حفظ سلامت خود باید آن را بهتر بشناسند تا سلامت خود را به خطر نیندازند.گرچه باکتری این بیماری بیشتر از راه دستگاه گوارش سرایت میکند، مصرف محصولات دام مبتلا، اعم از شیر، پنیر یا کره و همچنین گوشت نیم پز یا تماس زخم باز با بافت آلوده، حتی در برخی موارد تنفس در فضای طویله و اصطبل سبب ابتلای انسان به تب مالت میشود. انتقال این بیماری از حیوان به انسان است (نه انسان به انسان)، و اثر آن بر مغز استخوان، کبد و طحال بیشتر و ابتلا به آن در مردان شایعتر است.
دوره نهفتگی بیماری بین یک هفته تا دو ماه متفاوت است. تب و لرز متغیر، سردرد، احساس درد در ستون فقرات خصوصاً هنگام لمس آنها، احساس خستگی و بیحالی، التهاب و بزرگ شدن غدد لنفاوی از علائم آن است. در موارد مزمن به یبوست، افسردگی، دردهای عضلانی، سوزش ادرار، بیاشتهایی و کاهش وزن، نارساییهای کلیوی و تناسلی و همچنین معلولیت و در صورت عدم درمان به عفونت مغز استخوان، قلب، ریه، کبد، طحال، مثانه، مفاصل و کمبود شدید گلبولهای سفید خون میانجامد.امکان ابتلا تب مالت در افراد کم خون، بیماران مبتلا به نارساییهای معده و ضعف یا زخم معده و کسانی که سابقه عمل جراحی معده دارند، بخصوص در کسانی بیشتر است که برای لاغری به جراحی معده روی آوردهاند.بیماری در فرد تازه مبتلا با تب و تعریق شروع میشود، بتدریج و در روزهای بعد درد در مفاصل و استخوانها حس میشود و بویژه در نواحی لگن درد چنان شدید خواهد شد که نشستن یا راه رفتن برای بیمار سخت میشود.برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت، شیر پاستوریزه یا جوشیده و گوشت کاملاً پخته میل کنید. در صورت زندگی در نزدیکی حیوانات یا پرورش دام یا شیردوشی و کشتار حتماً از ماسک، دستکش و لوازم استریل استفاده کنید، به چشم یا دهانتان دست نزنید و نظافت، بهداشت، واکسیناسیون و اعمال پیشگیرانه را در اولویت قرار دهید. در صورت بروز بریدگی، ایجاد زخم و مانند آن از دست زدن به گوشت یا محصولات لبنی تا پانسمان و استریلیزه کردن اصولی محل زخم یا بریدگی (حتی به شکلی وسواسی) خودداری کنید. همچنین لازم است که در صورت بروز علائم یا نشانههای اولیه، به جای امروز و فردا کردن یا توسل به درمان خانگی، همان اول سراغ پزشک و انجام آزمایش بروید