دکتر فرضی روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه
روش هایی که به شما کمک می کنند طرف مقابل تان را بهتر بشناسید
یک پسربچه ۵ ساله روی یک کاناپه نشسته است و یک بسته شکلات در دست دارد. او تصمیم می گیرد که شکلات را بخورد اما در همین حین پدر خانواده او را با دعوت به تماشای بازی فوتبال غافلگیر می کند. پسر بچه شکلات را زیر کاناپه قایم می کند تا در یک موقعیت خوب آن را بخورد. در همین حین خواهر پسربچه برای پیدا کردن عروسکش همه جا را بهم می ریزد و در بین جست وجوهایش به شکلات باز نشده برادرش بر می خورد. او آن را بر می دارد و در قفسه کتاب پنهان می کند تا در موقعیتی بهتر و مناسب آن را بخورد. ساعاتی بعد وقتی پسربچه از تماشای بازی فوتبال بر می گردد شکلات خود را پیدا نمی کند اما به نظر شما او چه واکنشی نشان می دهد؟ او بعد از کمی جست وجو به سراغ قفسه کتاب می رود و شکلات را آنجا پیدا می کند اما پسر بچه چطور توانسته به این موضوع دست پیدا کند؟ آنچه دانشمندان در این مثال کوچک از آن صحبت می کنند ذهن خوانی است اما چطور؟
● زبان چشم ها
یاد گرفتن زبان بدن یکی از راه های پی بردن به افکار دیگران است. نخستین چیزی که می تواند در شروع یک ارتباط کلید راهیابی به ذهن دیگران باشد نحوه نگاه افراد در هنگام شنیدن حرف های شماست. مثلا اگر در هنگام صحبت با کسی، فرد مقابل شما مردمک چشم هایش گشاد شده این نشان می دهد که او به صحبت های شما علاقه مند شده است و این نشانه خوبی است به این معنا که می توانید به صحبت های خود ادامه دهید و نگران کسالت مخاطب تان نباشید. اما اگر چشم های طرف مقابل تان بیش از اندازه گرد شده است این نشان می دهد که او خیلی به صحبت های تان علاقه مند نیست و تنها وانمود می کند که صحبت های تان را پیگیری می کند. در هنگام صحبت سعی کنید به چشم های طرف مقابل تان دقت کنید و واکنش چشم های او را نسبت به خودتان زیرنظر بگیرد. خیلی لازم نیست که تمامی نشانه های مربوط به چشم ها را یاد بگیرید اگر این ۲ نشانه ای که برای تان نام بردیم، را در مکالمه های تان کنترل کنید حداقل می فهمید که زمان ادامه دادن یک گفت وگو یا قطع کردن آن چه زمانی است. نشانه خوب دیگر مربوط به حرکت دست هاست. وقتی فردی با دست هایش بازوهایش را در بغل بگیرید و به صحبت های شما گوش دهد (تقریبا شبیه زمانی که شخصی سردش شده است) این نشان می دهد که تمایلی به صحبت با شما ندارد ودوست دارد که هرچه زودتر این مکالمه تمام شود. خوب به این نشانه ها توجه کنید و تا دیر نشده است دست از گفت وگو بردارید. ممکن است شخصی ناخن هایش را هراز گاهی در طول صحبت با شما بجود و این نشانه به معنای بی قراری و ناآرامی فرد مقابل تان است و با دیدن این نشانه می توانید صحبت را به جهت دیگری هدایت کنید. گاهی هم ممکن است شخصی خودش را قوز کند و این نشانه این است که او ترجیح می دهد احساساتش را از شما پنهان کند.
● یک توانایی بالفطره
در میان موجودات زنده انسان ها تقریبا تنها کسانی هستند که می توانند ذهن دیگران را بخوانند. دانشمندان این توانایی را در حدود ۵ سالگی به بعد توصیف می کنند اما خواندن ذهن یکی از جالب ترین موضوعاتی است که بیشتر افراد به آن علاقه دارند. شاید شما که در حال خواندن این مطلب هستید از بیان کردن این موضوع که دل تان می خواهد ذهن دیگران را بخوانید خجالت بکشید امابا جرات می توان گفت که کمتر کسی است که راجع به این موضوع کنجکاو نباشد اما از یاد نبرید که در اینجا منظور از ذهن خوانی افراد این است که شما بتوانید ذهن افراد را مثل یک کتاب بخوانید و برای همین بهتر است در این مورد خیلی رویایی فکر نکنید اما موضوعی که می تواند شما را خوشحال کند این است که توانایی خواندن ذهن دیگران خیلی هم کار سختی نیست و هرکسی می تواند این کار را انجام دهد.
● یک راهکار علمی و ثابت شده برای شناخت ذهن
علاوه بر زبان بدن که بسیار کاربردی است نوعی تکنیک دیگر وجود دارد که از طریق علمی ثابت شده است. در این تکنیک نیازی نیست که مثل زبان بدن به حرکت دست ها و چشم های فرد مقابل تان خیره شوید بلکه فقط کافی است خودتان را جای فرد دیگری بگذارید. دانشمندان در تحقیق هایی که انجام شده به این نتیجه رسیده اند که وقتی خودتان را جای شخص دیگری بگذارید بخشی از سلول های موجود در مغز تحریک شده و به صورت خودکار می توانند تا اندازه ای حالات و روحیات فرد مقابل تان را حدس بزنند. این در واقع به عبارت ساده همان « خود را جای شخص دیگری گذاشتن» است. وقتی خود را جای شخص دیگری می گذارید و سعی می کنید همانند او فکر کنید تا اندازه ای می توانید شرایط و حالات روحی مخاطب تان را درک کنید و با توجه به واکنش هایی که به شما نشان می دهد می توانید به نوعی ذهنش را بخوانید چون در این حالت شما توانسته اید در جایگاه او شرایط خود را تصور کنید و در نتیجه بهتر به توصیف حالات و ذهنش بپردازید.
● آواهایی که باید به آن توجه کنید
ضرباهنگ صدا هم می تواند تا اندازه زیادی شما را در شناختن دیگران و آنچه در ذهن شان می گذرد آگاه کند. اگر مخاطب شما در هنگام صحبت با صدای بلندتر و واضح صحبت کرد این نشان می دهد علاوه بر داشتن اعتماد به نفس، صحبت هایش از صداقت بیشتری برخوردار است اما اگر مخاطب شما فردی است که اصولا آرام حرف نمی زند اما در یک موقعیت خاص به آرامی و کمی تردید با شما صحبت می کند نشان می دهد که او چیزی را از شما پنهان می کند. در این مواقع حرکت لب ها هم می تواند نشانه خوبی برا ی پی بردن به ذهن دیگران باشد.
ممکن است شما از دوست تان یک خواهشی داشته باشید یا از او بخواهید که کاری بزرگ را برای تان انجام دهد اگر او در هنگام بیان این تقاضای شما لب هایش را جوید یا با مکث به شما پاسخ داد باید خیلی مراقب باشید و از بیان خواسته تان منصرف شوید چون او مطمئنا جواب مثبتی به درخواست تان نخواهد داد